22 грудня 2014 р.

Розквітає пишним цвітом... гординя!



Часто помічаю, що плутають гордість і гординю. 
На тему гордині у сучасному світі можна писати довгі трактати, проте сьогодні обмежусь тільки коротким повідомленням.
Почнемо з простого.
Визначення із Вікіпедії: «Гордість — почуття особистої гідності, самоповаги. Почуття задоволення від усвідомлення досягнутих успіхів, переваги в чому-небудь.»  «Гординя — неналежне почуття власної вищості, кращості; невідповідна самооцінка, пиха, бундючність. Один з смертних гріхів у християнстві.»
Отже, гордість – почуття особистої гідності, гординя – почуття власної вищості. 
Коли досягаємо певних успіхів і щиро радіємо із них = гордість.  Коли радіємо, що ми змогли, а інші – лузери = гординя. 
Будь-яке порівняння себе з іншими в тому аспекті, що ми кращі, а інші – гірші = гординя.
Будь-яке порівняння себе з власним чоловіком, в тому аспекті, що «Я для сімї і готую, і прибираю, і за всім доглядаю, а ти хоч би ЩОСЬ зробив» = гординя.
А також, фрази чоловіка «Подивись як твоя сестра/моя мама/твоя мама (і т.д.) смачно готує/ гарно вдягається/ гроші заробляє/ з чоловіком розмовляє (і т.д.)» = теж гординя. 
Або ще, коли жінка захоплюється ведичними знаннями, трапляється «Я тобі ідеальна дружина, віднині на роботу ходити не буду, а гроші заробляй ти, дорогенький, бо так сказав отакий от дядько» - теж гординя.
Повчати жінку/чоловіка/дитину/співробітника/батьків/людей на вулиці - гординя.
Фраза, навіть подумки: «Краще я сама куплю хліб, бо чоловік як викупить, то перший-ліпший в найближчому магазині, черствий, сірий а не білий, не того хлібзаводу бла-бла-бла».  Про фразу «сама-сама-сама» вартує окремо розписати.  Але вже не сьогодні.
Це тільки декілька прикладів прояву гордині, бо їх - сотні, тисячі.
Відчувати себе вищою від когось у будь-чому – це і є гординя.  Ключовим тут є «від когось».  Якщо ж відчувати себе вищою, кращою від самої себе в минулому – тут все ок.  В такому випадку гордині боятись нема чого.
І під виглядом інших, на перший погляд ні в чому невинних емоцій, - вона розквітає пишним цвітом у наших думках і словах.
На мій погляд, гординя і породжені нею емоції маскують іншу корінну проблему, виплекану в нашому суспільстві – низьку самооцінку.  Якщо особа сама про себе погано думає, сама себе в думках вважає гіршою від інших, тоді на людях намагається проявити свою кращість і вищість, щоб САМІЙ СОБІ довести, що вона краща від когось.

Найпростіший спосіб підвищити себе - принизити інших.  Оце і є гординя.  Але цей спосіб не піднімає самооцінку, він лиш маскує її. 

Але про емоції, породжені гординею, а також низьку самооцінку, як корінь багатьох проблем – розповім у наступних повідомленнях.  

Чи потрібно борортись з гординею? Вважаю, що ні.  Її достатньо лиш усвідомити.  Гординя розвіється, як попіл на вітрі, якщо підвищувати власну самооцінку.  Про способи підняття самооцінки побалакаю теж пізніше.  

Буду рада, якщо поділитесь зі мною думками щодо гордині та гордості.  Ви помічаєте, прояви гордині у собі?  У оточуючих людях?  У коментарях напишіть, будь-ласка ситуації, які Ви вважаєте проявами гордині.  Дуже приємно читати Ваші коментарі ))))

Немає коментарів:

Дописати коментар